Milieu

Wat zijn de belangrijkste milieueffecten van open haarden en houtkachels?

Tijdens het stoken van hout of andere vaste brandstoffen komen veel stoffen vrij, zowel binnen- als buitenshuis. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor het milieu, voor de gezondheid; ze kunnen leiden tot overlast voor omwonenden.
Bij het stoken van de juiste brandstoffen onder optimale omstandigheden stoten open haarden en houtkachels vooral kooldioxide, stikstofoxide, zwaveldioxide en zwevende deeltjes uit. Als een toestel onvolledig brandt, door bijvoorbeeld onvoldoende zuurstoftoevoer of vochtig hout, stoot een haard of houtkachel bv. ook koolmonoxide uit. Als u vervuilde brandstoffen verbrandt, komen daar nog extra stoffen bij zoals metalen.

Door goed stookgedrag kunt u de milieubelasting sterk beperken. Stook alleen geschikte brandstoffen en zorg voor een goed verbrandingsproces.

Hoe kan ik stoken met zo min mogelijk negatieve effecten voor het milieu?

Er zijn open haarden en kachels verkrijgbaar die op aardgas gestookt worden. Sommige met aardgas gestookte toestellen met imitatie houtblokken zijn vrijwel niet van met hout gestookte vuren te onderscheiden. Ze stoten weinig schadelijke stoffen uit. Als u vaste brandstoffen wilt stoken, kunt u het beste een toestel met een hoog rendement aanschaffen, zoals een tegel- of speksteenkachel. Door juist stookgedrag kunt u de milieubelasting sterk terugbrengen.

Stook een toestel dat past bij de ruimte. Stook de juiste brandstoffen en zorg dat het rookkanaal goed is afgestemd op uw toestel.

Kan ik zien of ik goed stook?

Ja. Let op de kleur van de rook die uit uw schoorsteen komt. Donkere rook betekent een onvolledig verbrandingsproces. Dit komt door een slecht trekkende schoorsteen, te weinig luchttoevoer of te natte of voor het toestel ongeschikte brandstof. Witte of kleurloze rook betekent dat het verbrandingsproces goed verloopt. Als het vuur goed brandt, zijn de vlammen helder geel en gelijkmatig. Een oranje, instabiel flakkerende vlam duidt op onvolledige verbranding.